Hoppa till sidans innehåll

Historia


Söderhamns Segelsällskap. Kort historik.

 

De första åren
Söderhamns Segelsällskap bildades den 4 juli 1882 och den första kappseglingen hölls påföljande söndag. 12 av sällskapets 14 båtar deltog. Båtarna var av skiftande utseende och som mätningstal användes längden ? bredden i vattenlinjen. Tiderna av- rundades till hela minuter.
Seglingarna förlades de första åren till vattnen mellan Ljusne och Storjungfrun. Samlingsplats var ofta ön Tuppen i södra skärgården.
1887 hade medlemsantalet stigit till 64 och antalet båtar till23. Man hade under många år samlat pengar i en båtfond och 1896 inköptes en modern segelbåt som lottades ut. Det var den första moderna segelbåten i Söderhamn.
År 1900 började Kungl. Svenska Segelsällskapets mätsystem att tillämpas.

 

Klubbhuset
I slutet av seklet lades kappseglingsbanorna innanför Lilljungfrun och behovet av en samlingsplats i närheten var önskvärt. 1899 inköptes en lägenhet "Petersburg" som klubbhus och marken arrenderades för 6 Kr/år. Petersburg låg vid Stora Gårviken men man ville ha ett bättre namn och utlyste en namnpristävling. Vinnande förslaget blev Segelvik. 1905 inköptes markområdet för 500 Kr och 1906 skänkte Evald Granström sin timrade sommarvilla som stod på Middagsholmen vid Ljusnenäset. Villan flyttades samma år och är det timrade klubbhuset.

 

Med och motgång
1910 och framåt över första världskriget minskade aktiviteten. 1916 och 1917 inställdes kappseglingarna och påföljande år deltog endast 3-5 båtar. Den nedåtgående trenden höll i sig under hela 20-talet men 1932 anordnades ett 50-års jubileum med seglingar där 46 båtar från hela södra norrlandskusten deltog Den väntade uppgången uteblev emellertid och sedan kom andra världskriget.

 

Ny satsning
En ny satsning gjordes 1949 med anordnande av Norrlandsregattan. Ett 90-tal båtar deltog men vändningen kom inte förrän i slutet av 50-talet när 3 GKSS-ekor anskaffats till ungdomsverksamheten.

 

Norrlandsregatta igen
Ny satsning med Norrlandsregatta 1959. Till regattan bröts väg fram till Segelvik och anläggningen elektrifierades. Väg fanns fram till Stora Gårviken och det var den sista biten som bröts. Verksamheten ökade och 60-talet var en period med stor ungdomsverksamhet. Optimistjollarna gjorde sitt inträde. En bidragande orsak var att Svenska Seglarförbundet gick in under Riksidrotts- förbundet vilket skapade bättre möjlighet att erhålla bidrag. Sälskapet blev därmed också Söderhamns äldsta idrottsförening.

 

Petersburg
70-talet präglades av övergången till större båtar i plast. Flera gästbåtar och den ökande verksamheten pockade på bättre sanitära utrymmen och sällskapsutrymmen Därför inköptes en matsalsbarack från Stuveriet i Ala. Medlemmarna flyttade den till Segelvik och den stod klar 1983. Ett år efter 100-årsjubileet. Byggnaden har fått namnet Petersburg för att bevara det gamla namnet på udden.

Uppdaterad: 07 JUN 2016 23:56 Skribent: Lars Goude

Välkommen till Söderhamns segelsällskap

Postadress:
Söderhamns SS - Segling
Annagreta Rydbäck, Götgatan 16
82632 Söderhamn

Kontakt:
Tel: 0706486543
E-post: This is a mailto link

Se all info